Lapland Robotics hankkeen aikana on rakennettu useita robotti prototyyppejä, joiden avulla on testattu mm. erilaisia valmistusmenetelmiä, keliolosuhteita, sekä kartoitettu ja tutkittu robotiikan tarpeita Lapin alueella. Olemme myös tutkineet erinäisten robotti prototyyppien avulla käyttäjäkokemuksia ja sitä miten ihmiset suhtautuvat robotiikkaan ja robotteihin.

Seuraavaksi esittelemme teille muutaman hankkeen aikana rakennetun robotti -prototyyppin lyhyesti.

 

Mini ATV

Esittelemme teille Mini ATV robotin, joka on suunniteltu ja rakennettu Lapland robotics hankkeen aikana. Sen rakentaminen sisälsi 3D-mallinnuksen ja automaattisen ajotestin, mikä takaa sen toimivuuden ja turvallisuuden.

Mini ATV:n avulla voit tehdä töitä sekä sisätiloissa että ulkona ja se soveltuu käytettäväksi niin kesä-, kuin talviolosuhteissa. Lisäksi mini ATV:n eteen on mahdollista liittää Stiga lumilinko, joka tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon talvikäyttöön.

Tekijät:

Alkukehitys: Henry Kivela

Jatkokehitys: Joonas Alanko, Aldo Leetoja & Charlotte Stubenvoll

 

Spyker

Spyker oli ensimmäinen versio telarobotista, joka Lapin ammattikorkeakoululla rakennettiin tämän hankkeen aikana. Spyker on teloilla toimiva robotti, jota voidaan ohjata kauko-ohjaimella, se saadaan liikkumaan myös automaattisesti antureiden avulla.

Tämän robotin kohdalla ongelmia kohdattiin telojen kanssa, jotka eivät kestäneet ehjinä kovin pitkään. Ensimmäiset telat tulostettiin 3D- tulostimella, jonka jälkeen rakennettiin uudet kumimatosta, mutta nekään eivät kestäneet. Saimme kuitenkin paljon kokemusta ja ymmärrystä tämän prototyypin kautta teloilla toimivista roboteista.

Spykerin jälkeen olemme rakentaneet hankkeessamme päivitetymmän versio teloilla kulkevasta robotista, jota kutsumme nimellä Snower.

Tekijät: Henry Kivelä, Joonas Alanko, Aldo Leetoja

 

SNOWER

Snower on myös suunniteltu ja rakennettu alusta asti itse Lapin ammattikorkeakoululla. Sen tarkoituksena on testata robotiikan mahdollisuuksia arktisissa olosuhteissa. Robotti kulkee niin jäällä kuin lumella vaivattomasti, sitä voidaan ohjata kauko-ohjaimella ja automaattisesti.

Snoweri mahdollistaa automaattisen lumitöiden tekemisen, sekä erilaiset aputyöt lumi ja jää olosuhteissa. Siihen voidaan kytkeä yhteensä kaksi lumiauraa samanaikaisesti, vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös lumilinkoa tai puhallinta. Snoweria voi käyttää apuna myös katujen hiekoituksessa. Lanaus töissä Snoweria voisi käyttää niin maastohiihtolatujen, kuin kelkka- ja fatbike reittien kohdalla.

 

Kehittäjät: Joonas Alanko ja Aldo Leetoja